På jagt efter smittekilden

27. januar 2014 af Mie Lindeman Olsen

“En ung kvinde bliver meget syg efter et besøg på en gård. Hun får lidt feber, blodig diarre og mavekramper. Indledende undersøgelser viser, at der er tale om en infektion med E.coli, og man ønsker nu at finde ud af hvilken patogen form, hun er blevet inficeret med. Broderen til kvinden får også mavekramper, men har ikke blodig diarre. Man er bange for, at han måske også er smittet med samme bakteriestamme”.

2bm bioteknologi var på besøg på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på AU tirsdag den 21. januar for at forsøge at finde smittekilden til kvindens infektion. Desuden skulle de afgøre, om kvinden var inficeret med med en særligt patogen stamme af E.coli. Her brugte de den immunologiske metode ELISA. Det viste sig, at kvinden var blevet smittet med en særligt patogen stamme af E.Coli, og at smittekilden var en burger, hun havde indtaget på en café forud for besøget på gården. Broderen havde også pådraget sig en infektion, men med en mindre patogen bakteriestamme.

2bm gennemførte laboratorieøvelsen i de store, nye laboratorier på instituttet og fik stor hjælp af laborant Annette. Lektor Michael Etzerodt styrede øvelsen og holdt desuden et foredrag om immunsystemet, bioteknologiske teknikker og udvikling af antistoffer. Desuden fik vi en smagsprøve på noget af den forskning, der laves indenfor området. Billeder fra besøget kan ses her.

Mie Lindeman Olsen